Ćwiczenia i suplementacja aminokwasami

ni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich głównymi składnikami. Dodatkowo odżywek jest dużo

Ćwiczenia i suplementacja aminokwasami W sumie to dobre miejsca, aby kupić niezbędne do treningu suplementy i odżywki. Jednak dlaczego warto ćwiczyć z suplementacją?

Stosowanie odżywek

Nie każdy sportowiec, czy bywalec siłowni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich głównymi składnikami. Dodatkowo odżywek jest dużo rodzajów i typów, które mają różne zastosowanie i czas stosowania.

Odżywki do stosowania przed treningiem to takie które podkręcają nasz organizm na wyższe obroty oraz zawierają składniki pobudzające mięśnie do wydajniejszej pracy. Często zawierają też kofeinę czy inne pobudzacze. Odżywki po treningu to z reguły odżywki białkowe lub mieszanki z białkiem. Czas po zakończonym treningu jest najlepszy na tego typu odżywkę, ponieważ wtedy nasz organizm najlepiej się zregeneruje.


Pompka- definicja

Pompka (właśc.: uginanie i prostowanie ramion w podporze przodem) ? popularna nazwa ćwiczenia fizycznego wykonywanego w pozycji poziomej, twarzą do ziemi, polegającego na podnoszeniu i obniżaniu tułowia. Wykonywanie pompek rozwija mięśnie piersiowe i mięsień trójgłowy ramienia (pot. triceps), a także mięsień naramienny, mięsień zębaty przedni i mięsień kruczo-ramienny (jeżeli chcesz ćwiczyć pompki, musisz rozgrzać przynajmniej mięśnie rąk i brzucha, aby nie doznać kontuzji). Pompki odgrywają dużą rolę w treningu sportowców, szkoleniu żołnierzy jak i wychowaniu fizycznym.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompka_(ćwiczenie_fizyczne)


Wikipedia o normach żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia